La varietat geogràfica, cultural i ètnica de l’Equador ha generat una varietat d’opcions gastronòmiques en aquesta terra. Per exemple, gràcies a les seves múltiples regions, l’Equador posseeix una de les majors riqueses i varietats en fruites, verdures i animals comestibles. I per tant, els millors plats de la regió!
La patata va néixer a les terres andines, on hi creixen més de 100 varietats. Pel que fa a fruites tropicals, aquí es donen les més variades: granadilla, naranjilla, meló, mango, papaia, kiwi, pinya, xirimoia, plàtan, guaiaba i tamarind. Una altra fruita molt popular és el tomàquet d’arbre, amb el qual es fa una beguda fresca i deliciosa.
Abans que els colons introduïssin el bestiar, la carn preferida a l’Equador va ser el cuy o conillet d’índies. Es tracta d’un plat típic que es pot servir rostit sencer o per parts, amb una guarnició de patates. Diverses ciutats de l’Equador es disputen ser la millor en preparar el cuy, però en cada una és un plat popular que ha salvat de la fam a les poblacions més pobres.
Però si hi ha alguna cosa que és típica, tradicional i d’orgull nacional són els locros, clàssics de les terres altes. Es componen fonamentalment de patata, a la qual se li pot afegir formatge, carn, porc o faves. Però hi ha un locro que crida l’atenció de totohom: el yaguarlocro, que en llengua quítxua vol dir brou de sang, perquè està preparat amb sang de vaca cuinada, alvocats, cebes, patates i tomàquet.
El plat per excel·lència que simbolitza el mestissatge en tota la seva plenitud és la fanesca: una sopa rica feta amb peix, ous, fesols i tots els cereals i llegums possibles. Aquest plat es menja tradicionalment durant la Setmana Santa.
Un altre plat favorit dels andins són els llapingachos, tortillas de patata amb farcit de formatge i cebes. També hi ha bones empanades en totes les seves varietats: les de morocho (una espècie de blat de moro) les de farina, les de plàtan verd i també les de iuca.
Així com el blat de moro és la base de molts plats, el porc també és fonamental en els àpats tradicionals i populars de tot el país, particularment a la muntanya. A qualsevol cantonada es pot trobar una paradeta de fritada que és la carn de porc fregida en unes paelles enormes.
Amb la seva abundància de marisc, fruites i verdures fresques, la millor cuina a l’Equador és troba a la costa. El plat estrella és el ceviche: peix o marisc fresc marinat, amb llimona, xili, cebes, coriandre i altres espècies.
Amb marisc també hi ha una varietat de plats com la sopa marinera, l’arròs mariner, els crancs o l’encocado de marisc (fet amb coco). Tots ells preparats de diverses formes sempre acompanyats de patacones (plàtans fregits).
Les begudes equatorianes, alcohòliques i podrien ser diverses mescles de fruita fetes amb un aiguardent poderós de canya de sucre com a base. El més popular a Quito és el canelazo, un còctel calent d’aiguardent, barrejat amb canyella i sucre.
This page has the following sub pages.
Deixa un comentari